Home / Banking Awareness / Banking Awareness Quiz

Banking Awareness Quiz

NABARD Grade A & B Online Course Get Course Now
150+ RRB NTPC Previous Solved Papers PDF  Free Download Now
RBI Grade B Complete Online Course Register Today
RRB JE Free Study Material PDF Books Free Download Now
RRB NTPC Free Study Material PDF Free Download Now
All Exam Free Study Group (Free Videos,Pdf,Mock etc) Join Right Now

 

Print Friendly, PDF & Email

1. Who is primarily liable on a cheque?
(a) Drawer
(b) Paying banker
(c) Collection banker
(d) Everybody who touches the cheque
(e) None

2.The effect of a crossing a cheque is
(a) The payee can obtain payment only through a bank account
(b) The payee Is compelled to open an account
(c) The payee will have to endorse the cheque to a bank
(d) None
(e) All

3.A cheque crossed as ‘Payees a/c only” is direction to
(a) The payee not to negotiate the cheque
(b) The paying banker to ensure that the proceeds of the cheque are credited to the payees a/c only.
(c) The collecting banker to ensure that the proceeds of the cheques are collected for the account of the payee only
(d) None of the above
(e) All of the above

4.The provisions contained in section 138 of the negotiable instruments act 1881 shall
(a) be attracted whether the cheques is ante-dated or post-dated provided it is presented within 3 months of the date of cheques or the period of validity, whichever, is earlier
(b) not be attracted if the cheques is ante-dated
(c) not be attracted if the cheques is post-dated
(d) all of the above
(e) (b) and (c)

5.Which of the following does not constitute ‘payment in due course’?
(a) Payment of a post-dated cheque
(b) Payment of a crossed cheque across the counter
(c) Payment of a cheques the payment of which has been countermanded
(d) All of the above
(e) None of these

6.Truncation of cheques means
(a) scanning of the cheques and transmission of electronic image instead of physical cheque in the clearing cycle
(b) debiting of drawer’s account through internet
(c) Both of the above
(d) none of the above
(e) (a) or (b)

7. Who can file a criminal case against the drawer of a dishonoured cheque?
(a) The payee
(b) The holder in due course
(c) Both of the above
(d) The paying banker
(e) none

8. The drawer of a cheque is always a
(a) bank
(b) company
(c) Firm
(d) customer
(e) none

9. A cheque is considered as stale when if has been in circulation for
(a) more than forty eight hours
(b) more than one year
(c) more than six months unless otherwise specified
(d) more than three months
(e) none

10.Where the signature of the drawer of a cheque is not genuine , such a cheque is called
(a) post dated cheque
(b) stale cheque
(c) forged cheque
(d) all
(e) none

Answers :

1) a
2) a
3) c
4) a
5) d
6) a
7) c
8) d
9) d
10) c

GovernmentAdda Recommends Ixambee Free Mock Tests
NABARD Grade A & B Free All India Mock Test Attempt Today
SBI PO Free All India Mock Test Attempt Now
RBI Grade B Free All India Mock Test Attempt Now
FCI Free Study Material PDF Books Free Download Now
SSC JE Free Study Material PDF Books Free Download Now
Download Quant Power Bank (1000+ Pages) Free Download Now
Reasoning & GI Booster -Power Bank Book (1200+ Pages) Free Download Now
Free Download English Power Bank Free PDF Free Download Now

About Burning Desire

Check Also

Banking Awareness : RBI structure & Function.

NABARD Grade A & B Online Course Get Course Now 150+ RRB NTPC Previous Solved …

error: