Banking Quiz Set- 17

1. Certificate of Deposit can be issued by _____?
(a) Reserve Bank, NABARD and Exim Bank only
(b) Commercial banks and term lending institutions
(c) Scheduled commercial banks excluding regional rural banks
(d) All the above
(e) None of the above

2. Commercial paper may be issued for a period of ____?
(a) 90 days
(b) 91 to 180 days
(c) 7 days to one year
(d) All the above
(e) None of the above

We Recommend Testbook APP
100+ Free Mocks For RRB NTPC & Group D Exam Attempt Free Mock Test
100+ Free Mocks for IBPS & SBI Clerk Exam Attempt Free Mock Test
100+ Free Mocks for SSC CGL 2021 Exam Attempt Free Mock Test
100+ Free Mocks for Defence Police SI 2021 Exam Attempt Free Mock Test
100+ Free Mocks for UPSSSC 2021 Exam Attempt Free Mock Test


3. Demand deposits mean _____?
(a) Deposits withdrawable on demand by the depositor
(b) Current deposits
(c) Fixed deposits
(d) Short deposits
(e) None of the above

4. What is Call Money”?
(a) Money borrowed and lent for overnight or a day
(b) Money borrowed for more than a day but upto 3 days
(c) Money borrowed for more than a day but upto 7 days
(d) Money borrowed for more than a day but upto 14 days
(e) None of the above

5. Time deposits means _____ ?
(a) The deposits which are lent to bank for a fixed period
(b) Time deposits include overdue fixed deposits
(c) Time deposits do not include recurring deposits as well
(d) Time deposits do not include deposits under Home Loan Account Scheme
(e) None of the above

6. Which of the following acts as Regulators for Credit rating agencies in India?
(a) RBI
(b) NSDL
(c) SEBI
(d) SIDBI
(e) None of the above

7. A NBFC is prohibited to offer or undertake _____ ?
(a) accept demand deposits
(b) accept time deposits
(c) Lend long term loans
(d) Pay a higher rate of interest on deposits as compared to Banks
(e) None of the Above

8. “Grameen Bank” is a micro-finance organization and community development bank which operates in _______?
(a) Pakistan
(b) Sri Lanka
(c) Bangladesh
(d) India
(e) Nepal

9. The Negotiable Instruments Act deals with ____?
(a) Cheques, demand drafts, banker’s cheques
(b) Promissory notes, bills of exchange and cheques
(c) Bills of exchange, cheques and demand drafts
(d) Cheques, demand drafts and saving bank withdrawal forms
(e) None of the above

10. The minimum acceptable amount under the Scheme of Certificate of Deposit is ____?
(a) Rs. 1 lakhs
(b) Rs. 10 lakhs
(c) Rs. 20 lakhs
(d) Rs. 25 lakhs
(e) None of the above

ANSWERS:

1.D
2.C
3.A
4.A
5.A
6.C
7.A
8.C
9.B

10.a

Governmentadda Suggests ixambee Courses 
RBI Grade B + NABARD Grade A Course Click Here
FCI AGM Technical Course Click Here
FCI AGM GA Course Click Here

Leave a Reply