freeapp

Q1. Increase in deposit rate results in ________?
a) Lower savings
b) Lower investments
c) Increase in bank branches
d) Increase in savings
e) None of the Above
Answer:- d) Increase in savings

Q2. The ‘monetary base for credit expansion’ consists of _____?
a) The total value of ‘high-powered money’
b) The demand and time deposit liabilities
c) The size of the deficit in the government’s budget
d) All of these
e) None of the above
Answer:- e) None of the above

Q3. Invoice is a________
a) Accounting document
b) Legal document
c) Commercial document
d) All of the above
e) None of the above
Answer:- c) Commercial document

Q4. A Sub-Committee of the Central Board of the Reserve Bank was constituted to study issues and
concerns in the MFI sector under the chairmanship of _____.
a) Ms Usha Thorat
b) Shri Y. H. Malegam
c) Ms Shyamala Gopinath
d) Shri Anand Sinha
e) None of the above
Answer:- b) Shri Y. H. Malegam

Q5. ______ is a type of preference share where the dividend payable on the same accumulates, if not
paid and after a specified date, these shares will be converted into equity capital of the company.
a) Preference shares

b) cumulative preference shares
c) cumulative convertible preference shares
d) participating preference shares
e) none of the abov
Answer:- c) cumulative convertible preference shares

Q6. Asset-Liability mismatch usually happened in________?
a) Home Loan and Infrastructure Project Financing
b) Education loan and personal loan
c) Personal loan and marriage loan
d) Travel loan and marriage loan
e) None of the above
Answer:- a) Home Loan and Infrastructure Project Financing

Q7. Which of the following is not an asset of a bank?
a) Notes and Small coins
b) Short Term Loans
c) Staff Advances
d) Overdue Recurring Deposits
e) None of these
Answer:- d) Overdue Recurring Deposits

Q8. The Board for Industrial and Financial Reconstruction (BIFR) was set up, to determine sickness of
industrial companies and to assist in reviving those that may be viable and shutting down the others,
under the Sick Industrial Companies Act of
1. 1975
2. 1985
3. 1995
4. 2005
5. 2006
Answer:- 2. 1985(The BIFR was established under The Sick Industrial Companies (Special Provisions)
Act, 1985 (SICA). The board was set up in January 1987 and became functional as of 15 May 1987.)

Q9. The process of counting coins in a bank by separating them in containers by denomination and then
weiging them using weighing scales is called
1. mixed count
2. trust count

3. hard count
4. wild count
5. alloy count
Answer:- 3. hard count

Q10. A non-performing asset is
1. Money at call and short notice
2. An asset that cease to generate income
3. Cash balance in till
4. Cash balance with RBI
5. Balance with other banks
Answer:- 2. An asset that cease to generate income

freeapp

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here