Home / Banking Awareness / Banking Quiz Set- 46

Banking Quiz Set- 46

NABARD Grade A & B Online Course Get Course Now
150+ RRB NTPC Previous Solved Papers PDF  Free Download Now
RBI Grade B Complete Online Course Register Today
RRB JE Free Study Material PDF Books Free Download Now
RRB NTPC Free Study Material PDF Free Download Now
All Exam Free Study Group (Free Videos,Pdf,Mock etc) Join Right Now

 

Print Friendly, PDF & Email
1. Certificate of Deposit can be issued by _____?
(a) Reserve Bank, NABARD and Exim Bank only
(b) Commercial banks and term lending institutions
(c) Scheduled commercial banks excluding regional rural banks
(d) All the above
(e) None of the above

 

2. Commercial paper may be issued for a period of ____?
(a) 90 days
(b) 91 to 180 days
(c) 7 days to one year
(d) All the above
(e) None of the above
3. Demand deposits mean _____?
(a) Deposits withdrawable on demand by the depositor
(b) Current deposits
(c) Fixed deposits
(d) Short deposits
(e) None of the above
4. What is Call Money”?
(a) Money borrowed and lent for overnight or a day
(b) Money borrowed for more than a day but upto 3 days
(c) Money borrowed for more than a day but upto 7 days
(d) Money borrowed for more than a day but upto 14 days
(e) None of the above
5. Time deposits means _____ ?
(a) The deposits which are lent to bank for a fixed period
(b) Time deposits include overdue fixed deposits
(c) Time deposits do not include recurring deposits as well
(d) Time deposits do not include deposits under Home Loan Account Scheme
(e) None of the above
6. Which of the following acts as Regulators for Credit rating agencies in India?
(a) RBI
(b) NSDL
(c) SEBI
(d) SIDBI
(e) None of the above
7. A NBFC is prohibited to offer or undertake _____ ?
(a) accept demand deposits
(b) accept time deposits
(c) Lend long term loans
(d) Pay a higher rate of interest on deposits as compared to Banks
(e) None of the Above
8. “Grameen Bank” is a micro-finance organization and community development bank which operates in _______?
(a) Pakistan
(b) Sri Lanka
(c) Bangladesh
(d) India
(e) Nepal
9. The Negotiable Instruments Act deals with ____?
(a) Cheques, demand drafts, banker’s cheques
(b) Promissory notes, bills of exchange and cheques
(c) Bills of exchange, cheques and demand drafts
(d) Cheques, demand drafts and saving bank withdrawal forms
(e) None of the above
10. The minimum acceptable amount under the Scheme of Certificate of Deposit is ____?
(a) Rs. 1 lakhs
(b) Rs. 10 lakhs
(c) Rs. 20 lakhs
(d) Rs. 25 lakhs
(e) None of the above

ANSWERS:
1.D
2.C
3.A
4.A
5.A
6.C
7.A
8.C
9.B
10.a
GovernmentAdda Recommends Ixambee Free Mock Tests
NABARD Grade A & B Free All India Mock Test Attempt Today
SBI PO Free All India Mock Test Attempt Now
RBI Grade B Free All India Mock Test Attempt Now
FCI Free Study Material PDF Books Free Download Now
SSC JE Free Study Material PDF Books Free Download Now
Download Quant Power Bank (1000+ Pages) Free Download Now
Reasoning & GI Booster -Power Bank Book (1200+ Pages) Free Download Now
Free Download English Power Bank Free PDF Free Download Now

About Burning Desire

Check Also

Banking Awareness : RBI structure & Function.

NABARD Grade A & B Online Course Get Course Now 150+ RRB NTPC Previous Solved …

error: