freeapp

1. RBI Provides ____ for meeting day – to – day receipt and expenditure mismatch to both Central and State Governments.
a) Treasury bills
b) Ways and Means advance
c) Date and securities
d) All the above
e) None of these

2. RBI known as lender of last resort because:
a) It has to meet the credit need of citizens to whom no one else is willing to lend
b) Banks lend to go to RBI as a last resort
c) It comes to help banks in times of crisis
d) All of the above
e) None of these

3. These days RBI uses Selective credit control measures rather infrequently because of:
a) Deregulation of functions
b) Autonomy given to banks
c) Comfortable liquidity
d) Reasonable inflation level
e) All the above

4. Which is incorrect with regard to powers of RBI:
a) Holds cash reserve banks
b) Controls banking system through licensing
c) Supervises Banking system through inspection
d) None of the above
e) All of the above

5. Intervenes in markets to maintain the external value of the Indian rupee:
a) Exporters
b) Importers
c) RBI
d) IMF
e) None of these

6. In India, forex rates are determined by:
a) Importers
b) Exporters
c) RBI
d) Ministry of commerce
e) Demand and supply forces

7. Regional Rural Banks were set up on the recommendations of:
a) Nariman committee
b) Narasimham committee
c) Gadgil committee
d) Puri committee
e) None of these

8. Committee, launched the process of reforms of financial system in India:
a) Gadgil committee
b) Nariman committee
c) Narasimham committee
d) khanna Committee
e) None of these

9. Which of the following can be categories as a Merchant Banking service?
a) Consultancy on finance to a company
b) Advance in capital structure
c) Managing mergers
d) Helping in finalizing take over
e) All the above

10. The instrument which provides proprietary interest in company and which entitles a person to dividend on profits, is called?
a) Bond
b) Share
c) Debenture
d) Warrant
e) Any of the above

 

ANSWER:-

1)   b
2)   c
3)   e
4)   d
5)   c
6)   e
7)   b
8)   c
9)   e
10) b
freeapp

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here