freeapp

1. Which among the following are the basic objectives of Securities and Exchange Board of India?
a) Protecting the interests of investors in securities
b) Promoting the development of securities market
c) Regulating the securities market
d) All the above
e) none of the above

2. What are the main functions of Securities and Exchange Board of India?

a) Regulating the business of the stock market and other securities market
b) Promoting and regulating the self regulatory organizations
c) Prohibiting fraudulent and unfair trade practices in securities market
d) Promoting awareness among investors and training of intermediaries about safety of the market
e) All the above

3. When it comes to unorganized sector, which among the following is not true?
a) Indigenous bankers
b) money lenders
c) chit funds
d) nidhis
e) cooperative bank

4. Financial instruments provide short term and they include
a) Commercial paper
b) hundies
c) certificates of deposits
d) promissory notes
e) all the above

5. Banks borrow in this money market for the following purposes:
a) To fill the gaps in temporary mismatches in funds
b) To meet the cash reserve ratio and statutory reserve ratio – the mandatory requirements as stipulated by RBI
c) To meet sudden demand for funds arising out of larger outflows
d) All the above
e) none of the above

6. The main objective of _________________ is to give loans to consumers for purchasing the durables like motor car, television set, washing machine, furniture etc and the borrowers have to repay the loans in easy instalments
a) Commercial banks
b) consumer banks
c) development banks
d) special banks
e) none of the above

7. ____________ attracts high rates of interest and longer the period of deposit higher is the rate of interest and it is also called as the time liability of the bank
a) Fixed deposit
b) time deposit
c) term deposit
d) all the above
e) all the above

8. A depositor can deposit his funds in ____________any number of times he likes and can also withdraw the same any number of times he wishes
a) Savings bank
b) current account
c) recurring deposit
d) both (a) and (b) as mentioned above
e) none of the above

9. A depositor can deposit his funds in ____________ any number of times as he likes and can also withdraw the same any number of times he likes and as at present he earns no interest for the amount kept in the account
a) Savings bank
b) current account
c) recurring deposit
d) fixed deposit
e) none of the above

10. On this account, restrictions are imposed by the bank on the amount to be withdrawn by the depositor and the bank pays interest on this account although the rate of interest is less than the rate of interest payable in fixed deposit
a) Recurring deposit
b) savings bank
c) current account
d) fixed deposit
e) none of the above

Answers:
1. D
2. E
3. E
4. E
5. D
6. B
7. D
8. D
9. B
10. B

freeapp

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here