freeapp

Candidates who are appearing for any type of competitive exam would swear by the importance of studying the current affairs notes . In a lot of exams, including UPSC, IBPS, SBI , INSURANCE, Current Affairs is one of the most important pillars. A lot of questions are directly asked from current events and happenings having political, economic and social ramifications on the country.If such is the case you absolutely cannot compromise on the Notes you refer to brush up your knowledge on General Knowledge.One should have complete knowledge about the banking terms, current affairs news, etc. So, here is the GK Quiz of 6th November to help you prepare the Current affairs part. After reading this section, you can successfully attempt Current Affairs Quiz.



Daily Current Affairs Quiz : 6th Nov 2019

1) Minister of State for HRD Shri Sanjay Dhotre launches __________ portal for Navodaya Vidyalaya Samiti.

1)Shaala Darpan portal

2)Shaala Darshan portal

3)Shila Darpan portal

4)Shaala Dirshti portal

5)None of these

ANSWER :-  1) Shaala Darpan portal

2)Indian Railway’s Introduces __________________ as a gift to Mumbaikars on 69th Foundation Day of Western Railway.

1) Sukh Rake

2) Mumbai Rake

3) Bahrtiya Rake

4)Uttam Rake

5) None of these

ANSWER :- 4)Uttam Rake

3)The first ever containerised cargo movement via Indo-Bangladesh protocol route and Brahmaputra river will start from ______________.

1)Visakhapatnam

2)Mormugao

3)Port Blair

4)Haldia

5)None of these

ANSWER :- 4) West Bengal’s Haldia.

4) The Ministry of Skill Development & Entrepreneurship (MSDE) launched the SkillsBuild platform in collaboration with __________________.

1) Infosis

2) SBI

3)TATA

4)IBM

5) None of these

ANSWER :- 4) IBM

5)The French Development Agency (AFD) and the Government of ______________ signed a ___________– million euro project agreement (total budget of 62.5 million euro) towards supporting the state government’s initiative to restore Assam’s forest ecosystems and preserve their biodiversity.

1) odisha , 50 million

2)Westbengal , 50 million

3)Assam , 50 million

4)Jharkhand, 50 million

5) None of these

ANSWER :- 3) Assam , 50 million

6.)Fitch Solutions raises India’s FY20 fiscal deficit forecast to ___________________per cent of GDP.

1)6.6 %

2)2.6 %

3)5.6 %

4)4.6 %

5) None of these

ANSWER :- 3) 3.6 %

7)The Asian Development Bank is to provide a ______________million loan to strengthen the power connectivity between southern and northern parts of the Chennai-Kanyakumari Industrial Corridor (CKIC) in Tamil Nadu.

1)$651 million

2)$471 million

3)$551 million

4)$351 million

5)$451 million

ANSWER :-  5) $451 million

8) Senior IPS officer _____________ was appointed as the chairman of the Land Ports Authority of India (LPAI)

1)Aditya Mishra

2) Aditiya Ranjan

3) Aditiya Sharma

4) Aditiya Agarwal

5) None of these

ANSWER :- 1) Aditya Mishra

9) Serbia’s Sara Damnjanovic has been crowned ‘Miss Asia Global 2019’ at the international beauty contest held recently in_______________.

1)Kochin

2) Vishkapatnam

3) Odisha

4) Banglore

5) None of these

ANSWER :- 1) Kochin

10) __________________ entered into a licensing agreement with AstraZeneca UK Ltd. aims to introduce new infusion oncology products in China.

1)Sharon Bio-Medicine Ltd.

2)-Sun Pharmaceutical Industries Ltd

3)Teva Pharmaceutical Industries Ltd

4)Bal Pharma Limited (BPL)

5) None of these

ANSWER :- 2) Sun Pharmaceutical Industries Ltd

11) MSTC Ltd has signed an agreement with _____________ Bank for the development of a dedicated e-Auction platform.

1)SBI

2)Canara Bank

3)Bank of India

4)Allahabad Bank

5) UCO Bank

ANSWER :- 4)Allahabad Bank

12) Shri Mansukh Mandaviya to inaugurate tomorrow the first ever ‘BIMSTEC Ports’ Conclave’ in _______________.

1) Cheenai

2)TamilNadu

3)Odisha

4)AndhraPardesh.

5)None of these

ANSWER :- 4)AndhraPardesh(  Vishakhapatnam)

13) __________ launches Sudan’s first ever satellite “SRSS-1”.

1)Russia

2)USA

3)japan

4)china

5)India

ANSWER :-4)china

14)Union Minister of Science & Technology and Minister of Earth Science has inaugurated India’s 1-ever multi-venue Mega science exhibition, ____________, in Kolkata, West Bengal.

1)Vishwa Samagam 2019

2)Vigyan Samagam 2019

3)Vigyan Sangam 2019

4)Vigyan Sahitya 2019

5)None of these 

ANSWER :-2)Vigyan Samagam 2019

15)The second phase of the biggest US- Bangladesh Navy exercise named ______________________’ started in Chattogram, Bangladesh.

1) Cooperation Afloat Readiness and Training (CARAT)- 2019

2) Corparate Afloat Readiness and Training (CARAT)- 2019

3) ‘Cooperation Afloat Read and Training (CARAT)- 2019

4) ‘Cooperation Afloat Readiness and Transformation (CARAT)- 2019

5) ‘Cooperation After Readiness and Training (CARAT)- 2019

ANSWER :-1) Cooperation Afloat Readiness and Training (CARAT)- 2019

16) Shripad Naik inaugurates ______________ Igniter Complex at HEMRL, Pune.

1) ISRO

2) DRDO

3) NASA

4)HAIL

5)None of these

ANSWER :- 2) DRDO

freeapp

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here