General Awareness Questions SSC CGL Tier-1 | 11th August-Shift-2

Q1. Which article is related to State emergency?
Ans: Article 356

Q2. How many members of  Rajya Sabha are nominated by the President?
Ans:12
Q3.  Military exercise ‘Cobra Gold’ is held between Thailand and which country?
Ans:U.S
Q4. Which industry use Potassium sulfate?

Ans:fertilizers

Q5. Who wrote Akbarnama book?
Ans:Abu’l-Fazl
Q6. What type of relationship of Private and Govt. in Economy?
Q7. What does RRR means in environment?
Ans:reduce, reuse and recycle
Q8. Which is the longest cell in our body?
Ans:neurons
Q9. In which Neighbouring country Gurdwara Panja Sahib is located?
Ans:Pakistan.
Q10. What was the motto of 3rd five year plan?
Ans: self-reliance.
Q11. How many members are nominated by the President?
Ans:12(Rajya Sabha) + 2(Lok Sabha)
Q12. What is the Distance between two longitudes?
Ans:111 (approx) kilometers
Q13. Match the following: Sports with female players
Q14. Who initiated The Khalsa tradition ?
Ans:The tenth Sikh Guru, Gobind Singh,
Q15. What principle of light is used in optical fiber?
Ans:Total Internal Reflection.
Q16. What is the function of An electric motor?
Ans: Coverts electrical energy into mechanical energy.Q17. Which of the following movie is directed by Satyajit ray?

Q18.Wind in sahara desert?

Leave a Reply