Maths Quiz For Bank & SSC Exam- Profit & Loss (Answers)

ANSWERS

1–(c)- 29.45%

We Recommend Testbook APP
100+ Free Mocks For RRB NTPC & Group D Exam Attempt Free Mock Test
100+ Free Mocks for IBPS & SBI Clerk Exam Attempt Free Mock Test
100+ Free Mocks for SSC CGL 2021 Exam Attempt Free Mock Test
100+ Free Mocks for Defence Police SI 2021 Exam Attempt Free Mock Test
100+ Free Mocks for UPSSSC 2021 Exam Attempt Free Mock Test


Total cost price = 2700+ 390 = Rs.3090

Profit = 4000-3090=Rs910

% profit = (910 * 100)/3090 = 29.45 %

 

2—(a)- Rs.24

Loss = (9600 * 5)/100 = 480 s.p = 9600 – 480 = 9120

Again, Profit = (9120 * 5)/100 = 456

∴ s.p = 9120 + 456 = 9576

Overall Loss = 9600 – 9576 = Rs. 24

 

3—-(c)- 53.84%

Cost of 3 dozens of tomatoes is Rs. 360

Cost of 1 carry bag = Rs. 10. Therefore, three of them cost Rs. 30 Overall CP of tomatoes = 360 + 30 = Rs. 390

SP of each dozen of tomatoes = Rs. 200

Therefore SP of three dozens = 600

Profit percentage = (SP – CP) / CP x 100% = (600 – 390)/390 x 100% = 210/390x 100% = 2100/39 % = 53.84%

 

4—-(a)- 55000
Answer:

CP of all 4 scooter = CP of each scooter x 4 = Rs. 20,000 x 4 = Rs. 80,000 Profit percentage on first scooter = 25%

CP of first scooter = Rs. 20,000

Therefore profit percentage = 25% = SP – 20000/20000 X 100% Or 25 = SP – 20000/200

Or SP of first scooter = 25000

Let SP of remaining three scooters be Rs. L

Therefore SP of all four scooter = SP of first scooter + SP of remaining scooters = 25000+L Profit percentage on all 4 scooters = 0% = SP of all 4 – CP of all 4 / CP of all 4 x 100%

Or 0 = (25000 + L – 80000) / 80000 x 100%

Or 0 = 25000 + L – 80000 Or L = Rs. 55000

 

5—Answer: (b)
By observing the given data we can have

S.P of 8 keys – C.P of 8 keys = profit = S.p of 2 keys then

S.P of 6 keys = c.p of 8 keys —-eq1 Let c.p of each key be Re.1

Then c.p of 8 keys = Rs.8

and s.p of 6 keys = Rs.8 (using eq1)

Now, the percent profit is = (2/6 x 100 )% = 100/3 % = 33(1/3)%

 

6—–Answer: (a)
The person expects a gain of 25% on cost price.

Let the cost price be Rs.100 and to get a gain of 25% the selling price should be Rs.125.

 

In a month his sale was Rs.8000

S.P        C.P

125         100

8000        ?

i.e., the cost price of that month = 100 x 8000/ 125 = Rs.6400 Then the profit = S.P – C.P = Rs. 8000 – 6400 = Rs.1600

 

7—-Answer: (b)

Price after 10% discount = 10000 – 10 % of 10000 = 10000 – 0.1 x 10000 = 9000

Price after another 20% discount = 9000 – 20 % of 9000 = 7200

Price after 10% of transportation charges = 7200 + 7200 x 0.1 = 7920

Price after 10% of profit = 7920 + 7920 x 0.1 = 8712

∴ Selling price = 8712

 

8—Answer: (c)

Let C.P. per cm = Rs. 1, for 90 cm = Rs. 90 CP for 100 cm = Rs.100, SP for 100 cm = 115 Profit % = [(115-90) /90] × 100 = 27.7%

 

9—-Answer: (d)

Let C.P per book= Rs. x

C.P. for 30 book = 30x

CP for 10 pencils = 600 – 30x (10/100)(30x) + (20/100)(600 – 30x) = 90 3x + 120 – 6x = 90

30 = 3x

x = 10

 

10—-Answer: (a)

[( 1.05 X 2x/3 + 0.98 x/3) – x] = 400

∴ x=15000

 

Governmentadda Suggests ixambee Courses 
RBI Grade B + NABARD Grade A Course Click Here
FCI AGM Technical Course Click Here
FCI AGM GA Course Click Here


Leave a Reply