# Missing DI Tricks & Tips

Now a days, Missing Data Interpretation questions is asked frequently in exams. These involve tabular DI questions where certain fields are missing data. Students are required to either find out what these missing blanks stand for, or try to work around them and answer questions. But most students consider these the toughest questions precisely because they don’t know which approach to take.

Remember that DI questions will give you easy marks. This fear of Missing Data Interpretation questions is only a mental fear. All we have to do is do one extra calculation only to find the missing data.

 We Recommend Testbook APP 100+ Free Mocks For RRB NTPC & Group D Exam Attempt Free Mock Test 100+ Free Mocks for IBPS & SBI Clerk Exam Attempt Free Mock Test 100+ Free Mocks for SSC CGL 2021 Exam Attempt Free Mock Test 100+ Free Mocks for Defence Police SI 2021 Exam Attempt Free Mock Test 100+ Free Mocks for UPSSSC 2021 Exam Attempt Free Mock Test  Let us understand it with an example.

## Example of Missing Data Interpretation Questions

Directions: Some data is missing in the table given. Calculate the missing data and solve the questions based on the table.

The table given below shows the total revenue (in Rs. Millions) generated by six different super stores and the percentage contribution of different categories of products – Packed Food, Health Care, Cosmetics, Electronics, Stationery and Garments – in the respective total revenue generated by the six super stores.

Total Revenue generated by all the six super stores = Rs. 125 millions Q1. What is the percentage contribution of stationery products in the Total Revenue generated by the six super stores together?

(a) 10.75%
(b) 10.8%
(c) 10.5%
(d) 10%
(e) 10.2%

Ans: (e)
Solution:

Here we can see that, some data are missing. But the trick is that it only looks like data is missing. In reality, all the data are already there; they are just hidden.

For example, in the table, how much revenue Kubhiksha generated is not given. But they have given total revenue and revenue of all other stores, so we can easily find the revenue generated by Kubhiksha by subtracting all the other stores’ revenues from total revenue.

Similarly, this is the case for Percentage Contributions also.

Since, total revenue generated for every company is 100%, so we can easily fill in the missing data. All we need to take care of is whether we have to calculate vertically or horizontally.

We can do this by entering an extra column and extra row at the right and bottom respectively. The bottom row will tell us the total revenue generated by all the stores. The column on the right tells us at the total percentage contributions of every segment adds up to 100% for each store. Note: Do not waste time adding up quantities that are not related. Since we are talking about percentage contribution, each segment will not add up for different stores. That is, it is meaningless if you add up the Packed Food percentage contributions for different stores.

Filling in the missing data from the given information Now the table has become fully filled, like you want. See how easy it was? These questions are just like the other simple tabulation problems with some extra calculations added.

Now, Let us solve a problem.

General formula:  First we must individually calculate the contributions of different sectors in each company’s total revenue. Once you have all the contributions from different companies towards a particular sector, you can find the contribution of that sector in the total revenue generated (Rs. 125 million, in this case).

Hence percentage contribution of stationery products in the total revenue generated by the six super stores together = (12.75/125) × 100 = 10.2 %

Note: Here we have shown the individual revenues of each sector from every store. But in the exam, do not sit and calculate everything. First read what is asked, figure out what all data you will need to know for that, and then calculate only the required ones.

### Important Point on Missing Table Chart

• Understanding the various condition of Missing DI table is very important.
• Try to find relation between data in missing D.I on the basis of condition.
• Most cases in missing D.I. you can fill all missing data  by the help of given data.
• Missing D.I.question solving helps to solving some other questions.
• Don’t try to use short tricks on Missing D.I question.

To make the chapter easy for you all, we are providing you how to Solve Missing Table Questions in DI and explain with the help of example. Here we are explaining two types of Missing D.I question with explanation.

### Type 1 – Missing D.I Sample Question

Direction 🙁 1-4) Study the following table carefully and answers the following questions carefully.

Details of various items sold by Shop keeper. Question 1 :- If shopkeeper earns 5% profit on Wheat then what percent discount allowed by shop keeper?

(1) 12.5%

(2) 15%

(3) 18%

(4) 10%

(5) None of these

Note :- In this type of question you can approach two types

(1). Fill all blank space given in table

(2). According to question try to solve because many blank space in this table.

Explanation:-

In this question we have cost price and profit% on the basis of given values easily find out the discount %

Markup price of Wheat = (800*20)/100 = 160 → 800+160 = 960

5% profit means selling price is = 840

Required discount % = (960 – 840)/960 = 12.5%

Question 2;- What percentage of profit earn by the shopkeeper on oil?

(1) 15%

(2) 25%

(3) 20%

(4) 18%

(5) None of these

Explanation:- Here we have cost & selling price of oil so easily can find percentage values of profit

Required profit % = (192-160)/160 = 20%

Question 3

Ifshopkeeperr allowed 10% discount on mark price of Wheat then what is the selling price of the Wheat?

(1) Rs. 875

(2) Rs. 864

(3) Rs. 892

(4) Rs. 882

(5) None of these

Explanation:-

In this question we have cost price and markup% on the basis of given values easily find out the selling price.

Mark price of Wheat = 960

After allowing 10% discount = (960*10)/100 = 96

Selling price of the Wheat = 960 -96 = 864

Question 4:- If shopkeeper Face 20% loss on Rice then what is cost price of the Rice?

(1) Rs. 750

(2) Rs. 580

(3) Rs. 700

(4) Rs. 620

(5) None of these

Explanation:-

In this question we have selling price and loss% on the basis of given values easily find out the cost price.

Cost price of Rice = (600*80)/100 = 750

### Type 2- Missing D.I Sample Question

Directions (5-8): In the following questions information about number of candidates interviewed by five public banks on different working days has been provided. You are required to read the table carefully and answer the questions given below:

Number of candidates interviewed by five banks on different working days Note:- In this type of question before proceeding to the question, our aim should be to find the missing values because very less number of missing space.

Missing Values in PNB =  [112- (17+21+23+10+17)] = 24

Missing Values in BOI =  [109- (18+22+14+10+26)] = 19

Missing Values in IDBI =  [108- (23+14+23+12+20)] = 16

Missing Values in ICICI =  [123- (25+28+23+15+20)] = 12

Question 5:- What is the respective ratio between the number of candidates interviewed by ICICI banks on Friday and Saturday together and that of candidates interviewed by BOI banks on the same day?

(1) 35:38

(2) 39:40

(3) 43:44

(4) 45:46

(5) None of these

Explanation:-

Required Ratio = (15+20) :(10+26) = 35 : 36

Question 6:-The number of candidates interviewed by IDBI bank on Wednesday is what per cent of total number of candidates interviewed by all banks on the same day

(1) 26.65

(2) 23.45

(3) 28.45

(4) 24.35

(5) None of these

Explanation:-

Required percentage = {23/98 * 100} = 23.45

Question 7:-What is the number of candidates interviewed by all banks on Tuesday?

(1) 101

(2) 108

(3) 104

(4) 107

(5) None of these

Explanation:-

Required number = (21+19+14+28+25) = 107

Question 8:-By Approximate what per cent the number of candidates interviewed by ICICI bank on Thursday increased with respect to that of interviewed on previous day?

(1) 80%

(2) 96%

(3) 88%

(4) 92%

(5) None of these

Explanation:-

Required percentage = (23-12)/12 * 100 = 91.66%

Example Question:

Directions ( 1 – 6) :Read the following table carefully and answer the questions given below it.

Data related to number of employees who joined (Jo) and left (Le) five given companiesA,B,C,DandE during the given years. 1.If the respective ratio of number of male and female employees in CompanyB at the end of 2013 was 5 : 6, what was the number of female employees in ComnpanyB at the end of 2013 ?

1. a)208
2. b)172
3. c)186
4. d)192
5. e)212

2.What was the total number of employees in CompanyA at the end of 2014 ?

1. a)347
2. b)363
3. c)329
4. d)335
5. e)341

3.Number of employees in Companyat the end of 2012 is what percent more then the number of employees in Companyat the end of 2012 ?

1. a)9 ×1/5
2. b)3 ×4/5
3. c)11 ×1/5
4. d)7 ×3/5
5. e)5 × 4/5

4.In which of the given companies, the number of employees was highest at the end of 2012 ?

1. a)D
2. b)C
3. c)B
4. d)A
5. e)E

5.What is the average number of employees who joined Companyduring all the given years taken together?

1. a)166
2. b)156
3. c)162
4. d)164
5. e)158

6.What is the respective ratio between total number of employees who joined Company in 2013 and 2014 together and total number of employees who left Company E in 2013, 2014 and 2015 together ?

1. a)22 : 17
2. b)11 : 9
3. c)22 : 19
4. d)13 : 9
5. e)11 : 7

GIVEN:

• 5 Companies A,B,C,D and E.
• In 5 Companies Number Of Employees are Joined (Jo) and Left (Le) during the given years.

SOLUTION :

Data interpretation Missing data tabular form.

Question 1: Explanation.

STEP 1: Find the Number of employees who joined in Companytill 2013 = 148 + 172 + 188 = 508

STEP 2: Find the Number of employees who left = 60 + 96 = 156

STEP 3: Find the Difference from Jo Le in CompanyB = 508 – 156 = 352 Question 2: Explanation.

STEP 1: The  Number of employees in CompanyA at the end of 2014 => Add Joined      Employees from 2011 to 2014(because question they mentioned end of 2014) – Add Left of Employees from 2011 to 2014.

=  (161 + 148 + 135 + 112) – (58 + 69 + 88) = 556 – 215 = 341.

Ans: (5) 341

Question 3: Explanation.

STEP 1: Number Of Employees at the end of 2012 :

CompanyEà128 + 191 – 50 = 269

CompanyCà179 + 161 – 90 = 250

STEP 2: Required per cent = 269 – 250 / 250 x 100 = 38 / 5 = 7 3/5 %

Ans : (4) 7 3/5

Question 4: Explanation.

STEP 1:Number of employees at the end of 2012:

CompanyA = 161 + 148 – 58 = 251

CompanyB= 148 + 172 – 60 = 260

CompanyC= 250

CompanyD= 116 + 208 – 60 = 264

CompanyE= 269

The number of employees was highest at the end of 2012 is Company E

Ans : (5) E

Question 5: Explanation.

STEP 1:Required Average = 1/5 (116 + 208 + 169 + 142 + 155 )

= 790 / 5

= 158

Ans : (5) 158 Here we are explaining two types of Missing D.I question with explanation.

1. The percentage profit on V is 4%. Then what is its selling price?
1) 91.2
2) 89.5
3) 87.5
4) 85
5) 83.2

2. The selling price of X is what per cent of the cost price of W?
1) 150%
2) 250%
3) 125%
4) 200%
5) 100%

3. What is the ratio of the loss on Y to that on W?
1) 133 : 255
2) 65 : 55
3) 75 : 43
4) 833 : 500
5) 233 : 155

4. What is the difference between the selling price of Z and that of X?
1) 189.8
2) 294.5
3) 191.4
4) 195.9
5) 201

5. If the loss on V is 5%, then its selling price is what percentage less than the selling price of Z?
1) 85.7%
2) 88.7%
3) 83.7%
4) 81.7%
5) 79.7%

Explanation- Before proceeding to the question, our aim should be to find themissing values first. First find the values, then attempt questions.

1. Total Cost= 50+30= 80 and profit % is 4%, (80×4)/100=3.2

Selling Price= 80+3.3= 83.2

2.  First find the selling price of X and cost price of W.

Selling price of X= (250+20+5 )= 275

Now cost price of W is 100+10= 110

Selling price of X is what percent of cost price of W is = (275/110)x100= 250%

Now try to solve remaining questions.

3. 4

4. 3

5. 3

Before proceeding to the question, our aim should be to find the missing values first. First find the values, then attempt questions.

Missing Values in PNB =  [112- (17+21+23+10+17)] = 24

Missing Values in BOI =  [109- (18+22+14+10+26)] = 19

Missing Values in IDBI =  [108- (23+14+23+12+20)] = 16

Missing Values in ICICI =  [123- (25+28+23+15+20)] = 12

Question:-  What is the respective ratio between the number of candidates interviewed by ICICI banks on Friday and Saturday together and that of candidates interviewed by BOI banks on the same day?

(1) 35:38

(2) 39:40

(3) 43:44

(4) 45:46

(5) None of these

Explanation:-

Required Ratio = (15+20) :(10+26) = 35 : 36

Question:- The number of candidates interviewed by IDBI bank on Wednesday is what per cent of total number of candidates interviewed by all banks on the same day

(1) 26.65

(2) 23.45

(3) 28.45

(4) 24.35

(5) None of these

Explanation:-

Required percentage = {23/98 * 100} = 23.45

Question:- What is the number of candidates interviewed by all banks on Tuesday?

(1) 101

(2) 108

(3) 104

(4) 107

(5) None of these

Explanation:-

Required number = (21+19+14+28+25) = 107

Question:- By Approximate what per cent the number of candidates interviewed by ICICI bank on Thursday increased with respect to that of interviewed on previous day?

(1) 80%

(2) 96%

(3) 88%

(4) 92%

(5) None of these

Explanation:-

Required percentage = (23-12)/12 * 100 = 91.66%

## Solved Examples with Guidelines of Missing DI questions

These questions are easy to solve provided that the candidates are aware of the correct approach to attempt them. Keeping this view in mind, our experts have devised this article which will assist candidates about the correct approach to use while solving missing data interpretation questions so that they can save their time while answering.

Example 1: Level of Difficulty I

Directions:

The proportion of male employees and the proportion of post-graduates in a company are given below. The company has a total of 800 employees, 80% of whom are in the production department and the rest equally divided between the marketing and the accounts department. What is the percentage of male employees in the production department?

A) 40%

B) 45%

C)  50%

D)  55%

E)  60%

Total number of male employees in the company= 0.475% of 800= 380
We now have to see how many of these are from Production department.

Number of employess in Production= 80% of 800= 640

Number of employess in Marketing = Number of employess in Marketing = 10% of 800

Number of Male employess in Marketing = 60% of 10% of 800 = 48

Number of Male employess in Accounts = 55% of 10% of 800 = 44

Male employess in Production= 380- (48+44)= 288

Percentage of Male employess in Producion= (288/640)x 100= 45%

This one was easy. Now lets try a more difficult question on missing data interpretation question.

Example 2: Level of Difficulty II

Directions :

A team of 5 players Arpit, Bimal, Chatur, Dinu and Elan participated in a ‘Freaket’ tournament and played four matches (1 to 4). The following table gives partial information about their individual scores and the total runs scored by the team in each match. Each column has two values missing. These are the runs scored by the two lowest scorers in that match. None of the two missing values is more than 10% of the total runs scored in that match.

1) What is the maximum possible percentage contribution of Arpit in the total runs scored in the 4 matches?

A) 19.7%

B) 19.9%

C) 20.1%

D) 20.2%

Explanation:

Now you have no clue about Arpit’s score in Match 1 and 3. So you must work with estimates and use the statement: None of the two missing values is more than 10% of the total runs scored in that match

Maximum possible runs scored by Arpit in Match-1 = 10% of 270 = 27

Maximum possible runs scored by Arpit in Match-3 = 19

Why is Arpit’s score not 24? Because he has to score less than 3rd lowest scorer = 20)

So, Maximum possible percentage contribution:

(27+100+19+53) / (270+300+240+200) x 100% = 199 / 1010 x 100% = 19.7%

This was easy right…. But only if you are prepared for such calculations because of past practice during preparation and mocks.

2) If the absolute difference between the total runs scored by Arpit and Chatur in the four matches is minimum possible then what is the absolute difference between total runs scored by Bimal and Elan in the four matches?

A) 32

B) 37

C) 27

D) Cannot be determined

Explanation:

Maximum possible total runs scored by Chatur in the four matches = 27 + 30 + 110 + 20 = 187.

You can see that we have again taken 10% values in each match.

Completing the table: In such a case minimum possible total runs scored by Arpit in the four matches = 23 + 100 + 13 + 53 = 189.

Difference = 189 – 187 = 2 (minimum possible)

To minimize the difference, we have taken minimum possible score of Arpit. Hence his score in Match-3 is taken as 13.

Subsequently total runs scored by Bimal in the four matches = 88 + 65 + 19 + 52 = 224.

Also, total runs scored by Elan in the four matches = 60 + 30 + 78 + 19 = 187

Absolute difference = 224 – 187 = 37

3) The players are ranked 1 to 5 on the basis of the total runs scored by them in the four matches, with the highest scorer getting Rank 1. If it is known that no two players scored the same number of total runs, how many players are there whose rank can be exactly determined?

A) 0

B) 1

C) 3

D) 5

Explanation:

Rage of every player’s minimum and maximum score is:

Arpit >> 189-199

Bimal >> 218-224

Chatur >> 182-187

Dinu >> 223

Elan >> 187-188

So we can conclude that:

Aprip: Rank 3

Elan : Rank 4

Chatur : Rank 5

Since the score of Bimal and Dinu partially overlap, we can not determine the exact ranks of Bimal and Dinu.

## Tricks to solve Missing Data Interpretation Questions:

The only tricks that work while solving questions on data interpretation with missing data in SBI-PO and IBPS-PO are the following:

1. Solve all questions with a cool mind. Don’t leave Data Interpretation questions for the last when your mind is tired and anxious.
2. Take into consideration a range of values possible to be fit in the blank. Choose the most appropriate value as per the conditions given in the question.
3. If the question involves extensive calculation, use approximation method to solve the questions. Finding exact values is only necessary when the answer options are very close.
4. Attempt questions on data interpretation in the order in which they appear. It is usually seen that answer of previous question is useful in next question. The questions are usually in increasing order of difficulty.
5. Practice missing data interpretation questions before the exam so that you don’t feel confused in the exam.

Read the following table carefully and answer the questions given below it. Data related to number of students who got admission and who left the given five colleges 1,2,3,4 and 5 during the given years.

COLLEGE 1      COLLEGE 2      COLLEGE 3      COLLEGE 4    COLLEGE 5

 YEARS ADM LEFT ADM LEFT ADM LEFT ADM LEFT ADM LEFT 2008 161 – 148 – 179 – 116 – 128 – 2009 148 58 172 60 161 90 208 60 191 50 2010 135 69 188 96 143 101 169 45 167 79 2011 112 88 173 59 165 58 142 56 185 82 2012 141 39 151 48 179 66 155 108 142 91

Ques 1. What is the average number of students who got admission in College 4 during all the given years taken together?

(a) 156

(b) 164

(c) 166

(d) 162

(e) 158

Ques 2. If the respective ratio of number of boys and girls in College 2 at the end of 2010 was 5:6, what was the number of girls in College 2 at the end of 2010?

(a) 212

(b) 186

(c) 208

(d) 192

(e) 172

Ques 3. In which of the given colleges the number of students were the highest at the end of 2009?

(a) 1

(b) 2

(c) 3

(d) 4

(e) 5

Ques 4. What was the total number of students in College 1 at the end of 2011?

(a) 335

(b) 347

(c) 329

(d) 363

(e) 341

Ques 5. Number of students in College 5 at the end of 2009 is what percent more than the number of students is College 3 at the end of 2009 ?
1

(a)  9 —-
5

1

(b) 11 —-
5

4

(c)  3 —-
5

3

(d)  7 —-
5

4

(e)  5 —-
5

Ques 6. What is the respective ratio between total number of students who joined College 3 in 2010 and 2011 together and total number of students who left College 5 in 2010, 2011 and 2012 together ?
(a) 22:17
(b) 11:9
(c) 13:9
(d) 11:7
(e) 22:19

(1) (e) – 158

(2) (d) 192

(3) (e) 5

(4) (e) 341

3
(5) (d)  7 —-

5

(6) (b) 11:9

### SOLUTIONS

(1) Average = (116 + 208 + 169 + 142 + 155 ) / 5

= 158

(2) Total admitted student till 2010 = 148 + 172 + 188 = 508

Total number of students who left till 2010 = 60 + 96 = 156

Difference = 352

Number of girls = 6/11 * 352 = 192

(3) College 1 = 161 + 148 – 58 = 251

College 2 = 148 + 172 – 60 = 260

College 3 = 179 + 161 – 90 = 250

College 4 = 116 + 208 – 60 = 264

College 5 = 128 + 191 – 50 = 269

(4) (116 + 148 + 135 + 112 ) – (58 + 69 + 88 ) =  341

(5) Students of College 5 at the end of 2009 = 128 + 191 – 50 = 269

Students of College 3 at the end of 2009 = 179 +161 – 90 = 250

Percentage = (269-250) / 250 * 100 = 38/5

(6) Ratio = (143 + 165 ) : (79 + 82 + 91 )

11         :      9

Directions: A team of 5 players Ashutosh, Narendra, Praveen, Arpit and Manoj participated in a ‘Freaket’ tournament and played four matches (1 to 4). The following table gives partial information about their individual scores and the total runs scored by the team in each match.

Each column has two values missing. These are the runs scored by the two lowest scores in that match. None of the two missing values is more than 10% of the total runs scored in that match. What is the maximum possible percentage contribution of Ashutosh in the total runs scored in the four matches?

1.19.7%
2.19.9%
3.20.1%
4.20.2%
5.20.5%

### Solution

Answer:1It is given that empty values are the lowest scores in that match and none of them is more than 10%.

∴ Maximum possible runs scored by Ashutosh in Match-1 = 10% of 270 = 270 × (10/100) = 27

In Match – 3, Runs scored by Arpit is 20, So Runs scored by Ashutosh will be less than 20.

So, maximum possible runs scored by Ashutosh will be 19. Que. 2

What is the minimum possible runs scored by Manoj in the four matches?

1.188
2.187
3.189
4.199
5.223

### Solution

Answer:2Runs scored by Manoj in Match -2 and match – 4 will be minimum when runs scored by Praveen in the match 2 and match – 4 will be maximum.

Maximum runs scored by Praveen in match – 2 = 10% of 300 = 30

∴ Minimum runs scored by Manoj in match 2 = 300 – 100 – 65 – 30 – 75 = 30

Similarly, Maximum runs scored by Praveen in match – 4 = 10% of 200 = 20

∴ Minimum runs scored by Manoj in match 2 = 300 – 53 – 52 – 20 – 56 = 19

⇒ Minimum possible total runs scored by Manoj in the four matches = 60 + 30 + 78 + 19 = 187

Que. 3

If the absolute difference between the total runs scored by Ashutosh and Praveen in the four matches is minimum possible then what is the absolute difference between total runs scored by Narendra and Manoj in the four matches?

1.32
2.37
3.27
4.24
5.Cannot be determined

### Solution

Answer:2Maximum possible total runs scored by Praveen in the four matches = 10% of 270 + 10% of 300 + 110 + 10% of 200

= 27 + 30 + 110 + 20 = 187

In such a case minimum possible total runs scored by Ashutosh,

In Match – 1 = 270 – 88 – 27 – 72 – 60 = 23

In Match – 2 = 100

In Match – 3 = 240 – 19 – 110 – 20 – 78 = 13 (Here, Maximum possible runs scored by Narendra is 19)

In Match – 4 = 53

∴ In such a case minimum possible total runs scored by Ashutosh, in four matches = 23 + 100 + 13 + 53 = 189

Difference = 189 – 187 = 2 (minimum possible) subsequently total runs scored by Narendra in the four matches = 88 + 65 + 19 + 52 = 224

Also, total runs scored by Manoj in the four matches = 60 + 30 + 78 + 19 = 187

∴ Absolute difference = 224 – 187 = 37

Que. 4

The players are ranked 1 to 5 on the basis of the total runs scored by them in the four matches, with the highest scorer getting Rank 1. If it is known that no two players scored the same number of total runs, how many players are there whose rank can be exactly determined?

1.0
2.1
3.2
4.3
5.5

### Solution

Answer:3Ashutosh’s score in Match -1 will be minimum when Praveen’s score will be maximum in Match – 1

i.e. Ashutosh’s minimum score in Match – 1 = 270 – 88 – (10% of 270) – 72 – 60 = 23

Similarly, Ashutosh’s minimum score in Match – 3 = 240 – 19 – 110 – 20 – 78 = 13

So, Minimum possible total runs scored by Ashutosh in 4 matches = 23 + 100 + 13 + 53 = 189

And Maximum possible total runs scored by Ashutosh in 4 matches = 27 + 100 + 19 + 53 = 199

Narendra’s score in Match -3 will be minimum when Ashutosh’s score will be maximum in Match – 3

i.e. Narendra’s minimum score in Match – 3 = 240 – 19 – 110 – 20 – 78 = 13

∴ Minimum possible total runs scored by Narendra in 4 matches = 88 + 65 + 13 + 52 = 218

And Maximum possible total runs scored by Narendra in 4 matches = 88 + 65 + 19 + 52 = 224

Similarly, Minimum possible total runs scored by Praveen in 4 matches = 23 + 30 + 110 + 19 = 182

And Maximum possible total runs scored by Praveen in 4 matches = 27 + 30 + 110 + 20 = 187

Similarly, Total runs scored by Arpit in 4 matches = 72 + 75 + 20 + 56 = 223

Similarly, Minimum possible total runs scored by Manoj in 4 matches = 60 + 30 + 78 + 19 = 187

And Maximum possible total runs scored by Manoj in 4 matches = 60 + 30 + 78 + 20 = 188

Individual ranges for total score:

Ashutosh = 189-199

Narendra = 218-224

Praveen = 182-187

Arpit = 223

Manoj= 187 – 188

Least total will be of Praveen (Rank 5)

2nd least will be Manoj (Rank 4)

Rank 3 must be of Ashutosh.

It is not possible to determine the exact ranks of Narendra and Arpit.

Direction (1-5): The table shows the Cost Price of 5 products divided in 3 costs: Production Cost, Transportation Cost and Packaging Cost, the selling price, profit/loss and profit%/loss%. Some values are missing. Find the answers based on information in table and respective questions.

 Products Product- ion Cost Transport- ation Cost Packag- ing Cost Selling Price Profit/ -Loss Profit%/ Loss% A Rs 40 Rs 8 – Rs 150 – – B Rs 50 Rs 10 Rs 4 – – 30%profit C Rs 45 – Rs 10 – Rs 50 – D Rs 30 Rs 6 Rs 15 – – – E Rs 60 Rs 10 – Rs 110 – 10% loss
1. If the percentage of profit on selling product A is 15%, then what is its cost of packaging?
A) Rs 82.43
B) Rs 83.50
C) Rs 86.56
D) Rs 71.09
E) Rs 77.80

Option A
Solution:

SP = 150, profit% = 15%
So CP = 100/115 * 150 = Rs 130.43
So cost of packaging = 130.43 – (40+8) = Rs 82.43
2. What is the difference between the selling price of products B and C, if the cost of transportation of C is Rs 8?
A) Rs 26.6
B) Rs 32.4
C) Rs 29.8
D) Rs 36.4
E) Rs 12.2

Option C
Solution:

CP of B = 50+10+4 = Rs 64
30% profit
So SP of B = 130/100 * 64 = Rs 83.2
CP of C = 45+8+10 = Rs 63
Profit = Rs 50
So SP of C = 63+50= Rs 113
So difference = 113 – 83.2 = Rs 29.8
3. Suppose all the prices are given for per kg of a product. What amount of product B will have to added to 33 kg of product E such that the resultant product costs Rs 86.
A) 64.1 kg
B) 51.9 kg
C) 62.7 kg
D) 54.3 kg
E) 50.7 kg

Option D
Solution:

CP of B = 50+10+4 = Rs 64
For CP of E:
SP = 100, loss% = 10%
So CP of E = 100/90 * 110 = Rs 122.2
Using method of allegation
(x kg)…………………………(33 kg)
Rs 64……………………….Rs 122.2
………………Rs 86
(122.2-86)…………………….(86-64)
36.2……………………………..22
So
x/33 = 36.2/22
Solve, x = 54.3 kg
4. What is the percentage profit (approximate) on selling product D if its selling price is 80% of the selling price of B?
A) 28%
B) 30%
C) 40%
D) 35%
E) 38%

Option B
Solution:

SP of B = 130/100 * 64 = Rs 83.2
SP of D = 80/100 * 83.2 = Rs 66.56
CP of D = 30+6+15 = Rs 51
So profit% = 15.56/51 * 100 = 30%
5. If 2 kg of A, 3 kg of C and 4 kg of E are sold, then what will be the final profit/loss% (approximate) on selling these given transportation cost of C as Rs 5 and profit of 5% on selling A?
A) 22%
B) 8%
C) 17%
D) 14%
E) 12%

Option E
Solution:

SP of A = 150, profit is 5%, So CP of A = 100/105 * 150 = Rs 143 (we have to find approximate)
Given transportation cost of C is Rs 5, so total CP of C = 45+5+10 = Rs 60, profit is Rs 50, so SP of C = Rs 110
SP of E = Rs 110, at 10% loss, CP of E = Rs 122
So CP of (2 kg of A + 3 kg of C + 4 kg of E) = 2*143 + 3*60 + 4*122 = Rs 954
Similarly SP of (2 kg of A + 3 kg of C + 4 kg of E) = 2*150 + 3*110 + 4*110 = Rs 1070
So profit% = 116/954 * 100 = 12%

Direction (6-10): The table given below shows the scorecard of India during a test match. Some values are missing. Find the answers based on information in table and respective questions.

 Player Runs Balls Faced 4’s 6’s V Kohli 148 104 13 – S Raina 40 55 3 – R Ashwin 37 42 1 1 C Pujara – 21 2 0 R Jadeja 13 5 0 1 MS Dhoni 81 – 11 3 Total – – – 10

Further information is:
(i)     Total runs scored by V Kohli from those scored by 1’s and 2’s are in the ratio of 1 : 5
(ii)    Number of white balls faced by C Pujara is 6.
(iii)   A white ball is defined as the ball on which no run is scored.
(iv)   During the entire match only 1’s, 2’s, 4’s and 6’s were taken by the batsmen.
(v)    V Kohli hits the maximum number of 6’s among all the batsmen.
(vi)   Beside C Pujara every player has hitted at least a six.
(vii)  Every player has taken at least a 1 and a 2.

1. What is the total number of white balls face by V Kohli?
A) 42
B) 53
C) 49
D) 45
E) 38

Option D
Solution:

Runs scored by 4’s = 13*4 = 52
Total 6’s = 10, Each player except Pujara hit at least a 6. And Kohli hit the maximum 6’s. So 6’s by Kohli = 4. So runs scored by 6’s = 4*6 = 24
Total runs scored by 4’s and 6’s = 52+24 = 76
For these runs balls played are 13+4 = 17 …….(1)
So runs by 1’2 and 2’s = 148-76 = 72
1’s and 2’s runs ratio = 1 : 5
So 12 runs by 1’2 and 60(2*30) by 2’s
So balls for 1’s and 2’s = 12+30 = 42 ……..(2)
So total balls = 17+42 = 59
So number of white balls = 104 – 59 = 45
2. What is the minimum number of balls faced by MS Dhoni?
A) 24
B) 32
C) 29
D) 36
E) 20

Option A
Solution:

Runs scored by 4’s = 11*4 = 44 ….(1)
by 6’s = 3*6 = 18 ……(2)
Total runs by 4’s and 6’s = 44+18 = 62
remaining runs = 81-62 = 19
By taking 1’s and 2’s he has scored these 19 runs. To minimize the number of balls Dhoni has to score more runs taking 2’s. So he can score 18 runs by taking 2’s and 1 by taking a 1.
So balls for 1’s and 2’s = 9+1 = 10 …….(3)
So total balls (minimum) = 11+3+10 = 24
3. If the number of balls faced by C Pujara to take 1’s is greater than that for 2’s, then he can score a maximum of how many runs?
A) 24
B) 27
C) 32
D) 21
E) 34

Option B
Solution:

Runs by 4’s = 2*4 = 8 ….(1)
Number of white balls = 6
So remaining balls = 21 – (2+6) = 13
So, to maximize his score in 13 balls, he can take 7 one’s and 6 two’s. ……(2)
So a maximum of 8 + 7*1 + 6*2 = 27 runs
4. Assume if only the given players score during the match for the team, then what is the minimum score of the team?
A) 333
B) 309
C) 403
D) 358
E) 341

Option E
Solution:

In order to find the minimum score of team, we have to find the minimum runs scored by Pujara.
he takes 2 four’s so 2*4 = 8 runs
So now 21-2 = 19 balls left. Now given that he faced 6 white balls, So now balls left = 19-6 = 13 balls. Now for minimum runs, he should score more 1’s than 2’s
Since at least one 1’s and one 2’s is necessary so minimum runs on 13 balls is 1*12 + 2*1
So total min runs by Pujara =  2*4 + 1*12 + 2*1 = 22
So minimum score of team = 148+40+37+22+13+81 = 341
5. What was the maximum possible new run rate of the team?
A) 9.32
B) 8.48
C) 7.56
D) 4.45
E) 12.23

 Governmentadda Suggests ixambee Courses RBI Grade B + NABARD Grade A Course Click Here FCI AGM Technical Course Click Here FCI AGM GA Course Click Here  