Profit & Loss Quiz For Upcoming Exams Answers

Solution :-

41 d  42 a 43 a 44 b 45 c 46 b  47 a 48 b 49 a 50 a 51 b

 We Recommend Testbook APP 100+ Free Mocks For RRB NTPC & Group D Exam Attempt Free Mock Test 100+ Free Mocks for IBPS & SBI Clerk Exam Attempt Free Mock Test 100+ Free Mocks for SSC CGL 2021 Exam Attempt Free Mock Test 100+ Free Mocks for Defence Police SI 2021 Exam Attempt Free Mock Test 100+ Free Mocks for UPSSSC 2021 Exam Attempt Free Mock Test

= 95/100 × 385 = Rs. 365.75

42.(1) Percentage gain
= (24 – 21)/21 × 100 = 100/7%

43.(1) Let 8 kg of first variety of rice and 5 kg of second
variety is mixed
∴ Cost price of 13 kg of rice
= Rs. (8 × 32 + 5× 80)
= Rs. (256 + 400)
= Rs. 656
S.P. of 13 kg of rice
= 72 × 13
= Rs. 936
Gain = 936 – 656 = Rs. 280
Gain per cent = 280/656 × 100
= 43%

44.(2) C.P of article
= 1265 × 110/110 × 100/115 × 100/125
= Rs. 800

45.(3) Let the business value changes from Rs. x to Rs. y.
∴ 4% of x = 5% of y
= 4x/100 = 5y/100
y = 4/5x
= (x – 4x/5) = x/5
= x/ 5 × 1/x × 100 = 20%

46.(2) Let the CP of the watch be Rs. x,
Case I
∴ SP = 120x / 100 = Rs. 6x/5
Case II,
CP = Rs. (x – 100)
SP = Rs. (6x/5 – 100)
Profit = (6x/5 – x) = Rs. x/5
∴ x/5/(x – 100) × 100 =25
= 25x – 2500 = 20x
= 5x = 2500
x = 2500/5 = Rs. 500

47.(1) Commission on 1 calculator
= 250 × 20/100 = Rs.50
Commission on1 calculator
= 50 × 10/100 = Rs. 5
∴ Required amount of commission
= Rs.3 ( 10 × 50 + 5 × 5)
= Rs. 1575

48.(2) Profit per cent
= (864 – 800)/800 × 100
= 64/800 × 100 = 8%

49.(1) 1m/150 = 0.6n /400
= 1m = 0.6/400 × 150n = 0.225n
50.(1) Gain per cent
= [20-15 – (20 × 15/100)]% = 2%

51.(1) Let C.P. of 1 fan = Rs. x
CP of 1 blower = Rs. y
CP of 1 table = Rs. 1000 (given)
∴ 4x + 3y = 16500 ……. (i)
2x + 2y + 2 × 1000 = 12000
=2x + 2y = 12000 – 2000
=10000
= x + y = 5000 ………… (ii)
y=20000 – 16500 = 3500
x= 5000 – 3500 = 1500
∴ 3x + y = 3 × 1500 + 3500
= Rs. 8000