# Quantitative Aptitude- Profit & Loss (Answers)

1.(4)

Total actual cost = Rs. (84 ´ 240 + 3200)

 We Recommend Testbook APP 100+ Free Mocks For RRB NTPC & Group D Exam Attempt Free Mock Test 100+ Free Mocks for IBPS & SBI Clerk Exam Attempt Free Mock Test 100+ Free Mocks for SSC CGL 2021 Exam Attempt Free Mock Test 100+ Free Mocks for Defence Police SI 2021 Exam Attempt Free Mock Test 100+ Free Mocks for UPSSSC 2021 Exam Attempt Free Mock Test  = Rs. (20160 + 3200)

= Rs. 23360

S.P. of each shirt = 420 ´ 85/100 = Rs. 357

S.P of 84 shirts = 84 ´ 357

= Rs. 84 shirts = 84 ´ 357 = Rs. 29988

Profit = 29988 – 23360 = Rs. 6628

2.(1)

Let the cost price of the article be Rs. x

According to the equation,

1516 – x = x – 1112= 2x = 1516 + 1112= 2628

x = 2628/2 = Rs. 1314

3.(1)

Let the CP of the article be Rs. x

According to the question.

1754 – x = x – 1492=

2x = 1754 + 1492 = 3246

= x = 3246/2 = Rs. 1623

4.(3)

First S.P. = 90/100 × 800 = Rs. 720

If the market price be Rs. x, then

= x × 80/100 = Rs.720

= x = 720 × 100/100 = Rs. 900

∴ Required loss per cent

= 900 – 720/900 × 100 = 20%

5.(1)

Let Vinod have x pencils.

∴ 2.5 × x – 1.75 × x = 110 + 55

= 0.75 × x = 165

= x= 165/0.75 = 220

6.(4)

Cost price of 30 kg of wheat = 30 × 45

= Rs. 1350

Total SP for an overall profit of

= 25% = 1350 × 125/100

= Rs. 1687.5

SP of 12 kg (30 × 40/100) of wheat

= 12 × 50 = Rs. 600

Expected SP of 18 kg of remaining wheat= 1687.5 – 600 = Rs. 1087.5

Required selling price per kg= 1087.5/18 = Rs. 60

7.(2)

(Tricky Approach)

Gain per cent

(348000 – 250000)/250000 × 100

= 39.2%

8.(3)

Total CP= Rs. (12000 + 10000)

=Rs. 22000

Total S.P.= Rs. (12000 × 108/100 + 10000 × 88/100)

= Rs. (12960 + 8800)

= Rs. 21760

∴ Loss = Rs. (22000 – 21760)

= Rs. 240

9.(4)

Commission earned in one day= Rs. (10 × 45 × 4)/100 + Rs. (80 × 20 × 6)/100

=Rs. 114

∴ Commission earned in two weeks= Rs. 114 × 14 = Rs. 1596

10.(2)

C.P. of wristwatch= 100/100 – loss % × S.P.

= Rs. (100/75 × 2400)

= 3200 Rs.

∴ Required S.P. of wristwatch= (125/100 × 3200)

= Rs. 4000

 Governmentadda Suggests ixambee Courses RBI Grade B + NABARD Grade A Course Click Here FCI AGM Technical Course Click Here FCI AGM GA Course Click Here  