Solution

1. Ratio of their shares =(35000×8):(42000×10)
= 2 : 3
Reena’s share = Rs.(31570 ×2/5) = Rs.12628.
Answer: b)

We Recommend Anujjindal.in
RBI, SEBI & NABARD Free Courses Free Combo Course Click Here
RBI, SEBI & NABARD Free Mocks Attempt Free Mock Test
RBI, SEBI & NABARD Complete Courses Get 100% Selection Course 
RBI, SEBI & NABARD Current Affairs Download Free Current Affairs Capsule

2. Aman : Rakhi : Sagar = (70000×36) : (105000×30) : 140000×24)
= 12 : 15 : 16
Answer: b)

3. P : Q = 85000 : 15000
=85 : 15 =17 : 3
Answer: d)

4. Simran : Nanda = 50000 × 36 : 80000 × 30 = 3 : 4
Simran’s share = Rs.24500 × 3 7 = Rs.10500
=(5000×36):(80000×30) = 3 : 4
Simran’s share = Rs.(24500×3/7) = Rs.10,500
Answer: c)

5. Let the initial investments of A and B be 3x and 5x.
A : B : C =(3x ×12):(5x ×12):(5x×6) = 36 : 60 : 30
Answer: c)

6. Ratio of their shares = 22500 : 35000 =9 : 14
Deepak’s share = Rs.(13800×14/23) = Rs. 8400
Answer: c)

7. Kamal : Sameer =(9000×12):(8000 ×7) = 108 : 56 = 27 : 14
Sameer’s share = Rs.(6970 ×14/41) =Rs.2380
Answer: b)

8. Murugan : Prasanna : Arun =(8000×6):(4000×8):(8000×8)
= 48 : 32 : 64 = 3 : 2 : 4
Kamal’s share = Rs.4005×2/9) = Rs.890
Answer: a)

9. A : B: C =(40000×36) : (80000×12+40000×24) : (120000×24+40000×12)
=144 : 192 : 336 = 3 : 4 : 7
Answer: b)

10. Let B’s capital be Rs.x.
Then, 3500×12 ⁄ 7x=2⁄3
3500×12×3=2×7x
‹=›14x = 126000
x = 9000
Answer: d)

Governmentadda Suggests ixambee Courses 
RBI Grade B + NABARD Grade A Course Click Here
FCI AGM Technical Course Click Here
FCI AGM GA Course Click Here