# Solution

1. D;
Principal = SI x 100/Time x Rate
P= 1000 x 100/(4 x 5) = Rs. 5000
Case II: Principal = Rs. 10000
Therefore CI = P [(1 + Rate/100)Time ]
= 10000 [(1 + 5/100)2 ]
= 10000 x [(21/20)2]
= 10000 x 441/400 = Rs. 11025

2. A;
Perimeter of square = 2 x Perimeter of rectangle
= 2 x 2 (8+7) = 60 cm.
∴ Side of square = 60/4 = 15 cm.
∴ Diameter of semi-circle = 15 cm
∴ Cicumference of semi-cricle = πd/2 + d
= 22/7×2 x 15 + 15 = 38.57 cm.

3. E;
Let Radha’s present age = x years.
∴ x = 2 (x – 12) – 3
x = 2x – 24 – 3 ; x = 27
∴ Raja’s present age = 4/9 x 27= 12 years
∴ Raja’s age after 5 year = 12 + 5 = 17 years

4. C
5x + 9x + 4x = 72 x 3= 18x = 72 x 3
∴ x = 72 x 3/18 = 12 kmph
∴ Average speed of car and train = 5x + 9x/2 = 7x
= 7 x 12 = 84 kmph

5. D;
Abhinav’s investment = Rs. 6000
Sunil’s Investment = 70 x 6000/100= Rs. 4200
Rita’s Investment = 4200 x 125/100= Rs. 5250
Therefore Required ratio
= 5250 : (6000 + 4200 + 5250)
= 5250 : 15450 = 35 : 103

6. C;
Required ratio = 3500 : 4000 = 7 : 8

7. D;
Average number of candidates qualified in institute B
= (3.5 + 4 + 4 + 5.5 + 5 + 6/6) thousand
= 4.667 x 1000 = 4667

8. E;
Number of candidates qualified in the year 2005 = 11.5 thousand.

9. D;
Required difference = [(4+5) – 3.5] thousand = 5500

10. A;
Required number of candidates in institute A
= (2 + 3.5 + 5 + 6 + 4 + 6.5) thousand = 27000