Home / Banking Awareness / Banking Awareness Quiz

Banking Awareness Quiz

NABARD Grade A & B Online Course Get Course Now
150+ RRB NTPC Previous Solved Papers PDF  Free Download Now
RBI Grade B Complete Online Course Register Today
RRB JE Free Study Material PDF Books Free Download Now
RRB NTPC Free Study Material PDF Free Download Now
All Exam Free Study Group (Free Videos,Pdf,Mock etc) Join Right Now

 

Print Friendly, PDF & Email

1. How Commercial banks can regulate money supply?
(a) Printing of one rupee notes
(b) Augmentation of savings and time deposits
(c) Provision of high denomination notes
(d) Creation of demand deposits
(e) None of the above

2. If the Bank rate is increased and rest all other things being equal, what will result into ____?
(a) A decline in the cost of credit including greater and the demand for borrowing
(b) An increase in the cost of credit discouraging demand for credit
(c) No change in the cost of credit and the demand for borrowing
(d) Cost of credit has no relationship with demand for borrowing
(e) None of the above

3. What is the main purpose of Open market operations?
(a) A fiscal device which assists Government borrowing
(b) A monetary measure to regulate quantity of money in circulation and the cash reserves of the commercial banks
(c) A measure to counteract extreme trends in business
(d) A measure to influence the balance of payments position
(e) None of the above

4. What do you mean by Intangible assets?
(a) Preliminary expenses
(b) Patents, copyright, goodwill
(c) Losses which cannot be reduced from share capital
(d) All the above
(e) None of the above

5. Who covered the Export Credit Packing Advance sanctioned to SSI exporters under the credit guarantee scheme?
(a) DICGC
(b) ECGC
(c) DRI
(d) GIC
(e) None of the above

6 .What is the full form of MSME?
(a) Mini, Small and Medium Enterprises
(b) Micro, Small and Medium Enterprises
(c) Mini scale Marketing Enterprises
(d) Medium Scale Marketing Enterprises
(e) None of the above

7. A customer is required to maintain adequate balances in his/her accounts in order to use his ____ card in the merchant establishments?
(a) Smart Card
(b) Credit Card
(c) Add-on Credit card
(d) Debit Card
(e) None of the above

8. Among the given option, which is not a service delivery channel for the Bank services?
(a) ATM
(b) Extension counters of a Bank
(c) Clearing House
(d) M-Banking
(e) Internet Banking

9. The term “HNI” used in banking parlance means _____?
(a) Highly Negative Individual
(b) High Networth Individual
(c) High Networked Individual
(d) High Nuisance Individual
(e) None of the Above

10. What is the “USP” in a Savings Bank account of a Bank over another Bank?
(a) Higher rate of interest
(b) Low risk transaction
(c) Banking channels and branches
(d) Easy to operate
(e) None of the Above

 

Answers :-

1) D
2) B
3) B
4) D
5) B
6) B
7) D
8) C
9) B
10) A

GovernmentAdda Recommends Ixambee Free Mock Tests
NABARD Grade A & B Free All India Mock Test Attempt Today
SBI PO Free All India Mock Test Attempt Now
RBI Grade B Free All India Mock Test Attempt Now
FCI Free Study Material PDF Books Free Download Now
SSC JE Free Study Material PDF Books Free Download Now
Download Quant Power Bank (1000+ Pages) Free Download Now
Reasoning & GI Booster -Power Bank Book (1200+ Pages) Free Download Now
Free Download English Power Bank Free PDF Free Download Now

About Burning Desire

Check Also

Banking Awareness : RBI structure & Function.

NABARD Grade A & B Online Course Get Course Now 150+ RRB NTPC Previous Solved …

error: