Quantitative Aptitude Quiz- Profit & Loss (ANSWERS)

ANSWERS

1–(3)

C.P of first article Rs. x(let)

We Recommend Testbook APP
100+ Free Mocks For RRB NTPC & Group D Exam Attempt Free Mock Test
100+ Free Mocks for IBPS & SBI Clerk Exam Attempt Free Mock Test
100+ Free Mocks for SSC CGL 2021 Exam Attempt Free Mock Test
100+ Free Mocks for Defence Police SI 2021 Exam Attempt Free Mock Test
100+ Free Mocks for UPSSSC 2021 Exam Attempt Free Mock Test


∴ C.P of second article = Rs. (7500 – x)

According to the question,

16x/100 = (7500 – x) × 14/100

= 16x = 7500 × 14 – 14x

= 16x + 14x = 7500 × 14

= 30x = 7500 × 14

x = 7500 × 14/30 = Rs. 620

 

2–.(4) C.P. of article= 120x/100 = Rs. 6x/5 = Rs.y

CaseII,

C.P = 85x/100 = Rs. 17x/20

S.P.. = y – 76

=Rs. (6x/ 5 – 76)

According to the question,

6x/ 5 – 76 = 17x/20 × 130/100

= 221x/200

= [(6x/5) – (221x/100)] = 76

= (240x – 221x)/200 = 76

= 19x/ 200 = 76

= x= (76 × 200)/19 = Rs. 800

 

3–(4)

Let C.P. of each orange be Rs. 100.

∴ Number of oranges

= 1200/100 = 12

According to the question

S.P. of 12 oranges

= 1200 × 110/100 = Rs. 1320

4 oranges are sold on 20% loss.

∴ Their S.P. = 400 × 80/100=Rs. 320

∴ Required S.P. of remaining8 orange 1320 – 320= Rs. 1000

∴ Required profit per cent

= (1000 – 800)/800 × 100 = 25%

 

4–(3)

Loss = Rs. x (let)

∴ Profit = Rs. 2x

According to the question,

C.P of article = Rs. (8000 + x)

or, Rs. (9800 – 2x)

∴8000 + x = 9800 – 2x

= 2x + x = 9800 – 8000

= 3x = 1800

x = 1800/3 = Rs. 600

∴ C.P. of article

= Rs. (8000 + 600)

= Rs. 8600

For a profit of 20%,

S.P. of article = 8600 × 120/100= Rs. 10320

5–(1)

Let the cost price of rice per kg be Rs. 1

Quantity of rice sold at 24% loss = x kg

∴ Quantity of rice sold at 36%

profit = (400 – x) kg

According to the question,

x × (100 – 24)% + (400 – x) × 136/100 = 400 × (100 –12%)

= x × 76/100 + (400 – x) × 136/100

= 400 × 88/100

= 76x + 400 × 136 – 136x

= 400 × 88

= 136x – 76x = 400(136 – 88)

= 60x = 400 × 48

= x = 400 × 48/60= 320 kg

 

6–(4)

Quantity of rice sold at 20% loss= x kg (let)

∴ Quantity of rice sold at 15% gain = (600 – x ) × 115/100+ (x × 80)/100

= 600 × 94/100

= 115 × 600 – 115x + 80x

= 600 × 94

= 69000 – 35x = 56400

=35x = 69000 – 56400

= 35x = 12600

= x = 12600/35

= 360 kg

 

7–(3)

Single equivalent discount for 10% and 15%

= [15 + 10 – 15 × 10/100]%

= 23.5%

∴ C.P. of table= 200 × (100 – 23.5)%

= 200 × 76.5/100 = Rs. 153

Expense on transport = Rs. 7

∴ Actual C.P. = 153 + 7 = Rs. 160

∴ Profit Per cent= (208 – 160)/160 × 100

= 4800/160 = 30%

 

8–(1)

Total C.P. = Rs. 100

Marked price = Rs. 150

S.P of one third stock =Rs. 50

Remaining stock = Rs. 100

S.P of half stock

= 50 × 92.86/100

= Rs. 46.43

S.P of remaining half stock

= 50 × 83.33/100 = Rs. 41.665

Total S.P.= (50 + 46.43 + 41.665)

= Rs. 138.095

∴ Profit per cent= 38%

 

9–(2)

Let the C.P of each mobile phone be Rs. x.

According to the question,

x × 130/100 + x × 130/100 – 2500

=50x/100 = 2500

= x = 2500 × 100/50 = Rs. 5000

 

10–(3)

Let the investment in1995 be Rs. x

∴ Income in 1995 with 20% profit = 1.20x

Also the income in1996 = 1.20x

Investment in 1996= Rs. (x – 5000)

Profit in1996 = (20 + 6)% = 26%

Income in1996 with 26% profit

= 1.26 (x – 5000)

∴ 1.26 (x – 5000) = 1.20x

0.06x = 1.26 × 5000

x = 6300/00.6

x = Rs. 105000

Governmentadda Suggests ixambee Courses 
RBI Grade B + NABARD Grade A Course Click Here
FCI AGM Technical Course Click Here
FCI AGM GA Course Click Here


Leave a Reply